Не купуй ялинку на стихійнім ринку

 

Не купуй ялинку на стихійнім ринку

Наближаються новорічні свята і чи не кожна родина почала замислюватись – яку ялинку ставити: живу чи штучну. Безперечно, штучна має багато переваг – багаторічна, не осипається, компактна (у складеному вигляді займає мало місця), гарна й пухнаста. Але ж… є багато «гурманів», які нізащо не проміняють живу лісову красуню навіть на найшикарніший її штучний замінник… Тож ми вирішили поцікавитись, як проходитиме торгівля ялинками у цьому році, чи знову реалізаторам доведеться  «прикрашати» товар чипами, скільки планується збути хвойних дерев.

-З наближенням зимових свят зростає потреба в символі Нового року – ялинках, – поділився провідний інженер з охорони і захисту лісу ДП «Хустський лісгосп» Іван Брода. – Цьому питанню у нашому підприємстві приділяється належна увага. Щорічно лісівниками проводиться закладка й доповнення смерекових плантацій. Зокрема, торік ми заклали плантацію на площі 1,0 га і висадили 4,5 тис. штук ялин та сосни на площі 0,5 га.  У 2013 році Драгівським лісництвом посаджено 2,22 тис. штук ялин на площі 0,5 га. Крім того, кожне лісництво заклало на нелісових землях невеликі індивідуальні плантації. Однак саджанці ще не придатні до реалізації. Тому торгівля хвойними породами в районі буде проводитись лісогосподарськими підприємствами області, які мають у достатній кількості заготовлених новорічних ялинок, промаркованих бирками і які отримають дозвіл на реалізацію від райдержадміністрації.  Де конкретно їх продаватимуть – поки не визначено, але це мають бути спеціально відведені місця. ДП «Хустське ЛДГ» також закликає краян не займатись самовільними рубками та реалізацією на стихійних ринках ялинок, ставитись до лісу дбайливо. 

Іван Михайлович зазначив, що порушників виявлятимуть і притягатимуть до відповідальності. Для патрулювання у передноворічний період уже створено мобілізаційні групи з числа працівників держлісохорони та Хустського МР УМВС України. Винні притягуватимуться до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу (для фізичних осіб – від 85 до 170 грн., для посадових осіб – від 170 до 510 грн.). Крім того, нараховуватиметься і стягуватиметься сума майнових стягнень у розмірі: за одне зрубане дерево діаметром пня на зрізі менше, ніж 10 см – 197,48 грн., діаметром від 11 до 14 см – 347,95 грн., діаметром більше 14 см – 893,38 грн.

А провірити, чи не «липова» (тобто, крадена) лісова красуня дуже просто.

-Українські лісники освоюють нові технології, за допомогою яких кожен покупець живої ялинки зможе дізнатись про її походження, не залишаючи ринку. – пояснив І. М. Брода –  Це має допомогти уникнути покупки нелегально зрубаних та потенційно небезпечних не перевірених на радіацію рослин. Перевірити дерево на легальність можна надіславши SMS на номером 8668 (в тексті необхідно набрати forest, знак пробілу та вказати номер бирки. Наприклад, forest 00185520), або зайшовши на сайт yalinka.info (якщо заходити з мобільного телефону, відбувається завантаження безкоштовної програми перевірки ялинок). Тож покупець, як кажуть, не відходячи, від каси має можливість отримати повну інформацію про товар, навіть те, де і коли було зрубано дерево. Якщо система повідомить, що номер ялинки не знайдено, значить вона з’явилась на ринку незаконно.

А поки що у кожного з нас є час вирішити для себе яку ялинку вибрати – живу чи штучну, або ж продумати альтернативу новорічному дереву, використовуючи підручні матеріали та власну фантазію.

Марина Штефуца.

Фото: Zankin, “***”

  • sh5vp-video:
  • sh5vp-youtube_video_id:
  • sh5vp-vimeo_video_id:
  • sh5vp-width: 640
  • sh5vp-height: 480
  • sh5vp-preload: yes
  • sh5vp-autoplay: no
  • sh5vp-loop: no
  • amazonS3_cache: a:4:{s:48:”//bitchwolf.eto-ya.com/files/2013/12/yalinka.jpg”;i:463;s:56:”//bitchwolf.eto-ya.com/files/2013/12/yalinka-300×214.jpg”;a:1:{s:9:”timestamp”;i:1585200694;}s:49:”//bitchwolf.eto-ya.com/files/2013/12/yalinka.jpg&”;a:1:{s:9:”timestamp”;i:1713235471;}s:46:”//cdn.eto-ya.com/bitchwolf/2013/12/yalinka.jpg”;i:463;}

Оставить комментарий